top of page

“Vedic Art leert je niet hoe je moet schilderen. Vedic Art is een methode die je helpt te herinneren hoe je schildert.”        ( Curt Källman)

 

Vedic Art is een schildermethode die is ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Källman, daartoe uitgenodigd door Maharishi Mahesh Yogi (bekend door transcendente meditatie). Hij heeft een methode ontwikkeld waarin de Vedische filosofie op een praktische wijze tot expressie komt. De methode bestaat uit 17 principes die je in aanraking brengen met alle kennis die je nodig hebt om authentiek te creëren, kennis die in iedereen al aanwezig is en die we door middel van de principes tot leven kunnen brengen. De principes gaan zowel over kunst als over levenskunst.

 

In de cursus word je stapsgewijs meegenomen in de 17 principes aan de hand van een korte uitleg en inspirerende schilder-opdrachten of -voorstellen waar je op eigen wijze mee aan het werk gaat.  De voorstellen nodigen je uit om voorbij de inperkingen van prestatie, rationeel denken, goed en slecht, te schilderen. Zo kom je in je eigen creatieve proces, je creativiteit gaat stromen. Iedereen zal andere resultaten hebben, jouw eigenheid komt via jouw reis op het doek tot expressie. Je ervaart de vreugde en energie van jouw authentieke scheppingsproces. Je verkent al doende jouw mogelijkheden en komt zo dichter bij jezelf.

Vedic Art gaat over veel meer dan schilderen, het laat jou je creativiteit en spiritualiteit verdiepen. Deze zijn diep verbonden. Het gaat om het scheppen, het creëren vanuit wie je werkelijk bent, je innerlijke natuur. Je laat je hand leiden door je hart. Niets presteren maar laten ontstaan, laten ontvouwen. De 17 principes zijn er om je steeds dieper met jezelf te verbinden. Niet meegaan met de stroom buiten jou, maar meegaan met jouw innerlijke stroom. Het ervaren van de 17 principes brengt je de rijkdom van jouw eigen creativiteit. We zijn scheppende wezens, als we niet scheppen leven we ons potentieel niet en zullen we niet echt floreren. Met Vedic Art maak je verbinding met de bron in jezelf, de bron waaruit je creativiteit ontspringt, waar jouw licht te vinden is, dat je vervolgens naar buiten kan brengen.

Vedic Art is een intuïtieve manier van schilderen, vanuit de verbinding met je hart. Je hoofd kan steeds stiller worden. Vedic Art is er voor iedereen; er is geen enkele ervaring met schilderen nodig, je hoeft nergens aan te voldoen en je werk wordt niet beoordeeld. Vedic Art biedt je een ontmoeting met jouw creativiteit. Het biedt jou de ruimte om in zachtheid door je eigen creatieproces te reizen.
" Met de penselen in de hemel en de voeten op de aarde" Vedic art  (Curt Källman)

                                                                                                                                             Artikel in Happinez 2-2018:

20230125_090936.jpg
vedic art, intuitief schilderen, schildercursus
bottom of page