top of page

VedicArt4U

 

 

22 en 29 maart, 5, 12 en 19 april 

5 vrijdagen van 10-16 uur   

 

Vervolgcursus  Vedic Art

 3, 17, 24 november en 1 + 8 december 

5 dagen van 10-16 uur

Het 12e principe

12 en 13 januari 2024 
4 dagen van 10-16.30 uur

Back to the Point verdiepingscursus

8, 9, 15 en 16 maart 2024
4 dagen van 10-16 uur

Intuïtief schilderen 

kennismaken met Vedic Art

vrijdag 9 februari 2024
zaterdag 23 maart 2024  10.30-15.30 uur 

Vedic Art stilte-atelier

van 10-16 uur

Onderzoek wijst uit:

Kunst maken is ook ontspannend als je er niet goed in bent

Kunst is een goed middel tegen stress. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijvoorbeeld de kleurboeken voor volwassenen al geruime tijd als warme broodjes over de toonbank gaan. Dit is een fijne kunstvorm omdat de uitkomst het inkleuren van de zwartwit tekeningen vaak een mooi geheel geeft. Het levert, naast een ontspannend proces, dus ook snel een bevredigend resultaat.

Hoewel veel mensen aangeven dat ze best zelf zouden willen schilderen of tekenen, zet een groot aantal die stap niet omdat ze denken dat ze er niet goed in zijn. Interessant is echter dat het team van het Drexel University’s College of Nursing and Health Professions in recent onderzoek heeft aangetoond dat het ontspannende effect van kunst maken ook opgaat voor mensen die geen kunstzinnige achtergrond hebben. Dus lijkt schilderen of tekenen je een ontspannende bezigheid, maar vind je jezelf niet bekwaam genoeg, dan kun je die gedachte vanaf nu achterwege laten.

Het onderzoek

Kunstenaar en assistent-professor Girija Kaimal deed een experiment met 39 proefpersonen. De helft van de proefpersonen hadden veel ervaring met schilderen of het creëren van kunst met stiften, papier, klei en collagebenodigdheden. De andere helft had geen ervaring.

De groep kreeg 45 minuten de tijd om zonder opdracht iets kunstigs te maken. Na afloop werd het cortisol-gehalte gemeten, oftewel het stresshormoon. Het bleek dat dit bij 75% van de groep was verlaagd. Hoewel er wel verschil was in hoeveel het niveau gedaald was, was er geen verschil tussen de mensen die ervaring hadden met maken van kunst en degenen die het nog nooit deden.

Iedereen kan creatief zijn

‘Dus pak wat potloden, verf en een schaar en ontstressen maar! Iedereen is creatief en kan zich expressief uiten in visuele kunst,’ zegt Kaimal. Het is dus niet van belang of je er goed in bent of ervaring mee hebt, het gaat puur om de bezigheid. Al had Kaimal wel verwacht dat het effect groter zou zijn bij de personen die langer ervaring hadden met het maken van kunst. Belangrijke kanttekening: de onderzoeker geeft aan dat het wel belangrijk is dat mensen zich in een omgeving bevinden die positief ondersteunend is. Daarnaast lijkt ons ook je eigen verwachtingsniveau van belang: het is weinig ontspannend als je iets wil maken wat er niet uitkomst zoals je dat in gedachten hebt.

Moraal van het verhaal: vooral veel creatief bezig blijven, hecht meer waarde aan het proces dan het resultaat en als je denkt dat je het niet kan – laat die barrière varen en ga gewoon aan de slag!
Bron: Paradijsvogels Magazine

(precies waar Vedic Art voor staat!!)


Basiscursus Vedic Art

20210318_143807.jpg
20190402_164823.jpg
bottom of page